Актульні новини Фастова і Фастівського району

Користь і шкода гірчиці

Гірчицю застосовують для підвищення ­апетиту. Вона прекрасно справляється з розщепленням жирів і покращує переварювання білкової їжі. Ось чому так корисно їсти цю приправу з м’ясними стравами. Активно ­за­стосовують гірчицю для схуднення. При цьому в хід ідуть не тільки присмачені приправою страви, а й зовнішнє застосування у вигляді обгортань, масок і скрабів. Але головні корисні властивості гірчиці полягають в її антимікробній, протизапальній і антигрибковій діях. У шлунку знаходиться неймовірна кількість мікробів, особливо якщо людина не стежить за здоровим харчуванням. Гірчиця завдяки антиоксидантному впливу “вбиває” більшість патогенних мікроорганізмів і виводить їх. Вона допоможе побороти сезонні простудні за­хворювання. Щоб позбутися нежитю, насипте у шкарпетки гірчичний ­порошок, а поверх них надіньте вовняні ­шкарпетки. Одна ніч у такому гірчичному вбранні – і від нежитю не залишиться й сліду! З цією ж метою можна робити гірчичні ванни для ніг. Гірчичні пластирі ефективно борються з бронхітом, запаленням легенів, ревматизмом і невралгією. Також їх використовують для лікування радикуліту, подагри і невриту. Гірчичним порошком можна мити голову для регу­лювання жирності і стимуляції росту. Антисептичні та протигрибкові властивості гірчиці ефективні у боротьбі з шкірними захворюван­нями.  Нервова система людини теж “виграє” від вживання гірчиці. Приправа стимулює мозковий кровообіг, сприяє поліпшенню пам’яті.

Вживаючи гірчицю в їжу, необхідно дотримуватися міри. Гірчиця буде корисною тільки в невеликій кількості. Передозування дасть абсолютно протилежний ефект і замість користі для шлунку може сильно обпекти ­слизову, викликати роздратування шкіри і навіть спровокувати появу виразки. Не рекомендується вживати гірчицю людям з підвищеною кислотністю шлунка, при виразковій хворобі, запаленнях шлунку і тонкого кишечника, гастриті, нефриті. У складі гірчиці є ефірні масла, які можуть спровокувати алергічну реакцію.