Актульні новини Фастова і Фастівського району

Чорниця: користь і шкода

  • При відсутності інсулінової залежності (легка форма діабету) чорницю можна використовувати для терапії захворювання. Вона здатна нормалізувати рівень глюкози в крові.
  • Протизапальні і бактерицидні якості ягоди допоможуть при хворобах горла, носо­глотки та інших лор-захворювань.
  • Флавоноїди сприяють поліпшенню кровообігу і знижують ризик виникнення тромбів.
  • Чималий вміст заліза в чорниці сприяє терапії недокрів’я у дітей і дорослих.
  • При жовчнокам’яній хворобі людям ­корисно вживати відвар, приготовлений із сушених ягід і листя чорниці. Він допомагає виводити камені з організму.
  • Чорниця займає лідируюче положення серед продуктів, які підвищують гостроту зору. Вживати ягоду також варто для про­філактики катаракти, зміцнення очних м’язів.
  • Чорниця здатна нормалізувати арте­ріальний тиск, запобігає відкладенню ­солей у суглобах.
  • Чорниця входить до складу лікарських препаратів, які лікують наслідки променевої хвороби. Вона виводить з організму солі важких металів.
  • З допомогою подрібнених плодів, які прикладають на уражену ділянку можна вилікувати екзему, псоріаз і дерматит.

Ягода славиться безліччю лікувальних властивостей, але вона може і завдати шкоди організму. Не можна вживати чорницю у великій кількості. При хронічному запорі не рекомендується їсти ягоди у свіжому і сушеному ви­гляді. Чорниця важко перетравлюється, тому включати її в меню дітей ­краще після дозволу педіатра. Ягода протипоказана людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У чорниці є ще два обмеження: гіперчутливість та алергічні ­реакції. З обережністю чорницю слід приймати при захворюваннях підшлункової залози і сечокам’яній хворобі. Не рекомендується поєднувати прийом ягоди з малиною, полуницею. Обов’язково необхідно звертати увагу, де росла чорниця. Збирати її варто в екологічно чистому районі.