Актульні новини Фастова і Фастівського району

Продукти, які не можна зберігати в холодильнику

Екзотичні фрукти. Під впливом ­низьких температур вони починають гнити, а гази, що виділяються в процесі гниття, можуть нашкодити нашому здоров’ю. Найкраще зберігати їх загорнутими у папір, за кімнатної температури.

Яблука та груші. Етилен, який ­виділяється при їх зберіганні в холодильнику, призводить до скорочення тер­мінів зберігання як їх самих, так і тих фруктів та овочів, що лежать поряд.

Кабачки та гарбузи, дині. Холод і відсутність повітря призводять до м’якості продуктів і появи цвілі. А надрі­зана диня в таких умовах ще й починає виділяти шкідливі речовини. Рекомен­- ду­ється зберігати їх (при цілісній оболонці) за кімнатної температури.

Помідори й баклажани. Зберігання їх на полицях холодильника призводить до появи темних плям, які свідчать про загнивання. Найкраще тримати ці овочі у кошику в умовах кімнатної температури.

Ріпчаста цибуля і часник. Причина: поява м’якості та виникнення цвілі. Зберігайте їх у спеціальних вентильованих єм­ностях у сухому місці.

Оливкова олія. Причина: погіршення ­корисних властивостей і смакових якостей (починає гірчити), поява білого осаду. ­Зберігати в темному місці за кімнатної температури.

Мед. Біохімічні речовини продукту в холодильнику зазнають руйнування. Такий мед користі не принесе. Зберігають продукт у сухій і темній тумбочці.

Картопля та морква, інші тверді овочі. Причина: проростання, загнивання, утво­рення цвілі. А картопляний крохмаль при температурах нижче семи градусів має ­властивість перетворюватися на цукор, що змінює смакові властивості картоплі. Найдовше такі овочі зберігаються в дерев’яному вентильованому ящику, поверх паперу, в коморі (сухій та темній).

Шоколад. Причина: утворення конден­сату на поверхні продукту, його подальша кристалізація, виникнення нальоту, а при герметичній упаковці – ще й розвиток цвілі.

Хліб. Якщо хліба ви купуєте багато, а їсте потроху, то зберігати його краще в морозилці, а не в холодильнику. А ще краще – не більше трьох днів за кімнатної температури. У холодильнику він миттєво вбирає всі запахи продуктів, а при підвищеній вологості ще й “обростає” цвіллю.