Користь і шкода грибів
Користь грибів полягає в їх збалансованому складі всіх цінних для організму людини компонентів. Тут і білки, і жири, і вуглеводи, і корисні вітаміни. Але при всьому цьому гриби є досить низькокалорійним і дієтичним продуктом, адже на 90 відсотків гриб складається з води. В грибах міститься аж 18 амінокислот, які сприятливо діють на організм.
Так, у 100 г грибів міститься 4 г білка, 3 г вуглеводів і всього 1 г жиру. І кожна із цих складових повністю засвоюється організмом, приносячи користь. В грибах міститься багато вітамінів: вітамін А, вся корисна група вітаміну В, вітаміни РР, Е і D. Гриби сприятливо впливають на нервову систему, роблять шкіру здоровою, покращують стан нігтів і волосся. Багаті гриби і на різноманітні мікроелементи. Тут тобі і калій, і мідь, і сірка, і фосфор, і марганець, які насичують організм, сприятливо впливають и на серцево-судинну систему, обмін речовин, вироблення гормонів, зміцнюють імунітет.
А гриби лисички є природним антибіотиком завдяки вмісту в них величезних доз вітаміну А і вітаміну В, селену і цинку. Лисички дуже корисні при цукровому діабеті.
Незважаючи на таку користь грибів, вони мають ряд протипоказань. Гриби можуть стати причиною серйозного харчового отруєння. Тому їх варто купувати тільки в магазинах, де шанс натрапити на несвіжий або отруйний гриб значно менший. Отруєння можуть викликати несвіжі, червиві або старі гриби. Часте й активне вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем. Також не рекомендується їсти гриби дітям до дванадцяти-чотирнадцяти років.